С летните горещини идват и комарите, така че сега е подходящият момент да научите как да се предпазите от неприятни ухапвания от комари. Много растения ефективно отблъскват малките кръвопийци. Някои от тях са добре познати подправки и можете да си ги засадите сами. След откъсването им е добре да смачкате листата малко между дланите си и след това да ги разтъркате върху кожата си, съветва „Локално“.

Маточина

В нашия регион това растение често се нарича с латинското му име Melissa officinali. Втрийте го върху кожата си и мекият му лимонов аромат ще отблъсне комарите. Освен това маточината е известна като изключително успокояваща антибактериална билка.

Снимка: istock

Босилек

Комарите не понасят миризмата на тази любима подправка, а многобройни изследвания показват, че етеричните масла в босилека са токсични за ларвите на комарите.


Лавандула

Силната лавандула е известна като растение, което ефективно отблъсква комарите, а с тях и молците и мухите. Предвид силата и интензивността на специфичната ѝ миризма, можете да опитате да се отървете от комарите с лавандулови клончета, които да закачите в дома си. Ако не се отървете от тях по този начин, то все пак натрийте кожата с лавандула.

Градински чай и розмарин

Ако планирате събиране на открито, можете да запалите малък огън. Поставете малко градински чай или розмарин в него. Миризмата, която ще се разпространи по-късно, ще бъде приятна за носа ви, но неприятна за комарите.

Цитронела

Това растение отдавна е известно като едно от най-ефективните в борбата срещу комарите. Етерично масло от цитронела можете да получите във всяка билкова аптека или магазин за био храни.

Смесете го с базово натурално масло за тяло по ваш избор (арганово, бадемово, кокосово) и нанесете върху кожата.