Управителят на Комплексен онкологичен център Бургас проф. Христо Бозов отправи специален поздрав по случай 7 април.

„На празника на работещите в здравеопазването първо искам да поздравя всички наши служители и да им пожелая здраве, успехи и удовлетворение от професията. Също така искам да поздравя и нашите пациенти, защото ние работим за тях, за тяхното здраве. Благодаря и на всички, които ни помогнаха през този сравнително труден за здравеопазването период - следковидната ситуация. Това е Община Бургас, която е собственик на КОЦ Бургас и винаги ни е подпомагала максимално, така че да достигнем днешните резултати. Също така благодаря на Общинския съвет и на всички, които имат отношение към нашата дейност, както и на дарителите”, заяви проф. Бозов.

Проф. Бозов сподели какви са финансовите резултати на лечебното заведение за последната година.

„Продължихме с нашето възходящо развитие като комплексен онкологичен център, който има задача не само да лекува, но и да профилактира онкологичните заболявания на територията на две области - Бургас и Ямбол. Трябва да споменем, че в списъка на нашите болни има много хора, които са от цяла България. Имаме и чужденци – украинци и руснаци. Увеличихме и броя на пациентите, които преминаха през КОЦ Бургас, и те вече са над 14 000 лежащо болни. Всяка година имаме едно постъпателно движение напред и нагоре. Това спомогна за по-добър финансов резултат. За втора поредна година вече имаме сериозни приходи, които ни позволяват да инвестираме най-вече в медицинска апаратура, защото този вид инвестиция е от съществено значение както за постигане на по-добро и по-качествено лечение на пациентите, така и за постигане на по-добри финансови резултати. Това е от особено значение за нас, тъй като се самоиздържаме и разчитаме основно на постъпленията от Националната здравноосигурителна каса, с малки изключения, разбира се. Така през изминалата година успяхме да инвестираме около 230 000 лв. в различна апаратура, като акцентът беше върху модернизирането на Отделението по патоанатомия. В рамките на няколко месеца закупихме парафинов център, нов светлинен микроскоп и замразяващ микротом. Това доведе до много по-качествено определянето на препаратите, които се вземат при оперативните интервенции от туморите. Мога да кажа, че имаме една от най-добрите патоанатомични и хистологични лаборатории в България”, заяви проф. Бозов.

Тази година КОЦ предвижда инвестиции основно в областта на хирургията.

„Ще закупим най-модерната апаратура за лапароскопска хирургия, процедурата вече е в ход. Тя ще позволи на нашите хирурзи, гинеколози и уролози да извършват лапароскопските операции в много по-добра среда. Освен това предвиждаме да закупим мобилен дигитален ехограф и станция за наблюдение на мониторите в реанимация. Това са инвестиции в различни сфери на хирургията, анестезиологията и реанимацията. В процес сме на закупуване на нов биохимичен анализатор за извършване на 400 биохимични изследвания на час, тъй като заедно с развитието на дейността на КОЦ имаме увеличение на нашето дъщерно дружество - медицински център "Вяра и Надежда”. В последната година той привлече още нови лекари, които преглеждат в него. Последният е доц. Таньо Стефанов – гръден хирург, известен в Бургас. В медицинския център преглежда и доц. Ася Консулова, водещ онколог, която макар че се премести в София, остана да работи и при нас”, разясни управителят на КОЦ Бургас. Той е горд и с участието на своя екип в академичните среди в града.

„По отношение на развитието на кадровия състав, с радост отбелязвам, че от общо 50 лекари, вече около 10 преподават в Медицински факултет и Факултета по обществено здраве на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Това сме аз, както и трима доценти – доц. Ася Консулова, доц. Марияна Йорданова и доц. Таньо Стефанов. Д-р Павел Добрев успешно защити дисертация в областта на акушерството и гинекологията и вече е главен асистент в университета. Той е един от хората, които имат иновативно мислене, и скоро с него ще въведем т.нар. live sergery. Всички операции, които се извършват в нашата гинекологична зала, ще могат да се проследяват директно в университета. Освен това имаме още петима асистенти - д-р Иван Казмуков, д-р Елвира Стоянова, д-р Динко Динев, д-р Ярослава Маринчава и физикът Николай Муткуров, които отскоро дават своите познания на студентите, така че да напредват много бързо в различните аспекти на медицината”, каза проф. Бозов.

Той благодари специално на целия колектив от всички сфери, които обслужва КОЦ - медицинска онкология, лъчетерапия, SPECT/CT - едно ново направление, което дава пълнота и качество на изследванията.

„Искрено благодаря на работещите в областта на гинекологията, урологията, общата хирургия, образната диагностика, патонатомията и администрацията. На целия личен състав, който положи огромни усилия през изминалия период, за да можем да осигурим необходимото лечение на пациентите в Комплексния онкологичен център. Специални благодарности за нашите дарители. През последния период получихме две големи дарения. Едното беше от фирма "Съдърланд", която в рамките на 50 000 лв. ни дари видео бронхоскоп, инструменти за хирургията и един нов електронож. Неправителствените организации, като Inner Wheel, „Зонта Клуб” и други събраха около 20 000 лв., с които беше закупена апаратура за пластичната хирургия, така че нашият пластичен хирург д-р Красимир Кенолов да може да извършва поставяне на различни импланти, които да заместят отстранената гърда”, каза проф. Бозов.

Той разкри и богатия календар от събития, които КОЦ ще организира.

„Планираме да продължим и с нашата обществена дейност, която понякога е свързана със събиране на средства, понякога е по-скоро с просветителска цел. Ще продължим и през тази година с всички събития – традиционният „Велотон”, „Бялата лястовица”, както и с едно ново събитие - тенис турнир, който ще бъде отборен. Ще играят двойки мъже и жени, като част от тях ще са от сферата на здравеопазването, а други извън нея. Този турнир ще се състои на кортовете в Морската градина с подкрепата на Община Бургас. Предвиждаме през лятото да проведем и волейболен турнир, който най-вероятно ще бъде в град Бургас. Засега планираме той да бъде плажен волейбол, така че пак ще бъде с благотворителна цел”, каза проф. Бозов. Навръх празника на здравния работник той пожела на всички най-вече здраве.