Въпросът дали кокосовото масло е полезно за нашия организъм, или по-скоро може да ни навреди, е поставен отдавна. Така и до днес обаче няма еднозначен отговор. Докато някои изразяват загриженост относно високото му съдържание на наситени мазнини (82%), други твърдят, че мастните киселини и антиоксидантите в него могат да предложат много.

Оказва се, че ползите от кокосовото масло надвишават рисковете, според последни проучвания. Богато е на витамин Е, витамин К и полифеноли - които имат множество ползи за здравето. Освен това в състава му влизат средноверижни триглицериди (МСТ, съкратено от medium chain triglycerides) - мазнини, които бързо се метаболизират в тялото. MCT помогнат не само в битката с килограмите, но и при заболявания като рак, диабет и болест на Алцхаймер. Имат и антимикробни и противовъзпалителни свойства, пише Mindbodygreen.

И все пак, подобно на повечето храни, кокосовото масло е най-добре да се консумира умерено - като част от богата на хранителни вещества диета.

Бърз източник на енергия

МСТ в кокосовото масло служат като бърз източник на енергия не само за тялото, но и за мозъка. Те са лесни за разграждане и зареждат тялото, особено в сравнение с по-често срещаните дълговерижни триглицериди (LCT-long chain triglycerides). Това е така, защото МСТ пропускат черния дроб и бързо се превръщат в източник на енергия.

Здравословни мастни киселини

Лауриновата киселина в кокосовото масло е с доказани антимикробни и антибактериални ефекти, както срещу стрептококови бактерии, така и срещу бактериите на ешерихия коли и хелокобактер пилори.

Друга мастна киселина, която си струва да се отбележи, е каприловата. Тя има силни противовъзпалителни и противогъбични свойства и е ефективна при лечение на гъбични инфекции.

Загуба на тегло

Благодарение на уникалния начин, по който се метаболизират, MCT могат да допринесат за загубата на тегло. Въпреки че не изгарят коремните мазнини директно, триглицеридите регулират нивата на глад и допринасят за чувството за ситост.

Сила за мозъка

Съставките в кокосовото масло са източник на енергия за мозъка и могат да подобрят и паметта, и цялостното му здраве. Те подобряват и инсулиновата чувствителност, нормализират и кръвното налягане - два рискови фактора за болестта на Алцхаймер.

Някои проучвания установяват, че МСТ имат положителен ефект и върху когнитивните способности и семантичната памет при пациенти с лека до умерена болест на Алцхаймер.

Баланс на кръвната захар

Все още липсват достатъчно изследвания за ефекта на кокосовото масло върху кръвната захар, но се предполага, че МСТ могат да повишат инсулиновата чувствителност, като по този начин се минимизира инсулиновата резистентност.

Ползи за кожата

Едно нещо, с което всички можем да се съгласим: кокосовото масло е изключително полезно за кожата. То е супер хидратиращо и има консистенция, която позволява лесно да се нанася върху кожата. Предпазва от преждевременно стареене, поради високото си съдържание на витамин Е, както и от увреждане от слънчевите лъчи.

Факт е, че в някои случаи може да доведе до запушване на порите, тъй като е плътно и по-трудно попива, но това е по-скоро проблем за чувствителни или склонни към акне кожа.

Важно е да се има предвид, че заради начина на обработка нерафинираните кокосови масла запазват повечето от хранителните си вещества. Затова те са и по-добрият залог за здравето и на кожата, и на организма ни като цяло.