Всички се опитваме да се грижим за себе си максимално добре. Понякога забързаното ежедневие не ни дава възможност да правим най-здравословните избори на храна и дори напитки. Затова днес ще ви представим лесни варианти, с които ще можете да си набавите всички необходими минерали, витамини и фибри. С тяхна помощ ще се наслаждавате на продуктивен ден и качествен сън.

Проучете добре плодовете и зеленчуците

За да можете да си набавите необходимите нутриенти, трябва да познавате наистина добре всички храни, които консумирате често и техните основни качества.

Ако искате да си осигурите витамин C, трябва да се храните с повече цитрусови плодове, като лесен вариант за това по време на работа е да пиете фреш. Свежите плодове са перфектни, за да набавяте бързо голямо количество витамини.

Единственият витамин, който не можете да си набавите чрез храната е витамин D. Почти цялото човечество има недостиг на този витамин, който не може да се компенсира или набави с нито една храна.

Необходимото дневно количество фибри може да си осигурите от зеленчуците. Наличието им в менюто ви гарантират прекрасна форма и добра перисталтика.

Плодовете с витамин А

Колкото и да е странно, портокалът е един от най-богатите плодове на този витамин. Динята, ябълките и къпините се нареждат точно до него. Витамин А може да бъде основополагащ за красива кожа и коса и често се препоръчва от дерматолозите като добавка към дневното меню.

Плодове с витамин Б1

Плодовете с голямо количество Б1 са портокал, ананас, манго и малини, круши, лимони. Те могат да ви осигурят идеално функциониране на сърцето, нервната система и мускулите.

Б2 са витамините, които ще ви помогнат за стомашно-чревни разстройства, безсъние и дори деменция. Тях може да срещнете в бананите, прасковите, динята, кивито и пъпеша.

Витамин Б5

Това е витаминът, който ще спомогне за разграждането на холестерола и за производството на витамин D. Него може да намерите в бананите и всички оранжеви цитруси.

Витамин Б6

Б6 спомага за изграждането на антитела и подкрепя имунната система. Можете да си набавите този витамин с банани или диня. Липсата му може да доведе до раздразнителност, безсъние и дори до алергични реакции.

Витамин Б9

Това е витаминът, който се приема по време на бременност, защото спомага за растежа на клетките и правилното развитие на плода. По-известен е като фолиева киселина и се съдържа в ягоди, киви, къпини, банана, портокал. Не забравяйте да си набавяте от него дори и да не сте бременна, защото е основополагащ за правилното функциониране на тялото.

Изключително важно е да проучите свойствата на всички витамини и начините да си ги набавите. Освен изброените плодове е важно да приемате необходимите полезни мазнини, които може да откриете в авокадото. Краставицата е страхотен източник на фибри, а и 90% от нея е само вода.

Отдайте се на разнообразни рецепти и ги гарнирайте с пресни салати и свежи плодове. Набавяйте си голямо количество полезни вещества, за да се наслаждавате на спокойна вечер и продуктивен ден. Храната, която консумирате, е от голямо значение за психическото и физическото ви здраве, затова не подценявайте избора си.