Момче на 8 години е било използвано от баща си в Шумен за прибиране на плячката по време на телефонни измами. Това съобщи пред репортери директорът на ОДМВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим. На извънреден брифинг прокурорът от РП - Шумен Владимир Колев и Расим обявиха ареста на 3 мулета, които в различни съучастия са замесени в 23 телефонни измами на територията на Шумен от юни досега. Плячката, която прибрали от жертвите си е за над 150 хиляди лева.

Таксиметров шофьор, разносвач на хляб и майстор на дограми били задържани в четвъртък и петък при провеждане на операция по неутрализирането на телефонни измамници.

Полицаите влезли по следите на 33-годишния Тихомир Й., за който събрали данни, че участва в прибирането на пари и ценности, получавани от телефонни измами.

На 27 септември 2018 година в мрежите на измамниците попаднала 86-годишна шуменка. Към 12:15 в четвъртък на стационарен телефон й се обадил някакъв мъж, който разиграл класическата схема, използвана от престъпниците - първо заплаха, че ще и се случат лоши работи, ако не даде определена сума пари, а после вече с друг глас, че се провежда полицейска акция и трябва да помогне на полицията за задържане на измамниците.



Успели да убедят жертвата да остави в найлонова торба всичките си пари и ценности и да ги хвърли през терасата от шестия етаж. За да "помогне на полицията" жената събрала 5 хиляди лева, три златни парички, семейна ценност, три златни пръстена, златни обеци, в бързината сложила дори портмонето с личната си карта и всичко това метнала през балкона, като първо се обозначила с бяла кърпа къде се намира.



Веднага след измамата жената се усетила и изпаднала в шок. До такава степен не можела да приеме факта, че е измама, че искала да се самоубие и се наложило с нея да работят психолози на полицията. Криминалистите започнали незабавна работа по случая. В 18:15 на 27 септември на главния път Русе - Варна в района на Струйно бил спрян за проверка таксиметров автомобил "Шевролет Авео" с шуменски номера. Зад волана бил 33-годишният Тихомир Й.

При извършения личен обиск у него били намерени и иззети над 4 хиляди лева и златни накити, в това число и две от жълтиците на измамената същия ден жена. С третата Тихомир явно бил решил да изработи поръчителите на измамата и да я скрие за себе си. Полицаите обаче я намерили при претърсване на дома му - там намерили и още хиляда лева, а в контейнер близо до жилището открили и изхвърленото портмоне на бабата, както и строшената на парчета нейна лична карта.

Мулето се разприказвало пред полицаите и обяснило, че 600 лева от намерените пари били "заплатата" му за последната измама в Шумен. Оказало се, че Тихомир Й. е "бригадир" на други две мулета, които той вербувал за каузата и, които му събирали парите от жертвите, оставяли ги в различни тайници в покрайнините на Шумен. За Тихомир работели още 30-годишният Пламен Д., който между 15 и 27 септември се включил в пет измами, в други четири случая помагач и посредник бил 33-годишният Ярослав Я. Пламен и Ярослав работел на терен, докато Тихомир пренасял плячкосаните суми и ценности за поръчителите, които засега са неизвестни. В началото им карал парите до Русе, а впоследствие, след като можело да му се има вече повече доверие, отнасял плячката до Румъния.

Най-отвратително в цялата работа е, че един от мъжете е използвал в измамите си и е въвлякъл в това 8-годишния си син, коментира шокиран въпреки богатия си опит като ченге ст. комисар Ялчън Расим. Под формата на игра бащата казвал на детето си "Хайде сега отиди вземи тази торбичка." и така минимализирал риска за себе си, в случай, че някой следи, тъй като винаги можел да каже, че детето е намерило торбичката докато си играе.

Прокурор Владимир Колев обяви, че и тримата мъже са задържани за 72 часа, а в понеделник обвинението ще поиска за тях постоянен арест. Успоредно с това продължава и документирането на престъпната дейност на тримата. В 23-те случая, които разследва полицията щетите са с равностойност на над 150 хиляди лева - 104 хиляди в лева, 720 британски паунда, 4 хиляди щатски долара, над половин килограм злато, отделно известно количество сребро.