4 нелегални супермодерни фабрики за производство на цигари без бандерол в страната разбиха след близо 8-месечна акция пловдивските окръжна прокуратура и полиция. Всяка една от фабриките била на денонощен режим на работа и бълвала по 200 мастербокса или по 100 000 кутии цигари за 24 часа. Продукцията се пласирала както у нас, така била изнасяна и в чужбина. Фабриките са работели най-малко от 2 години. Мащабната разработка бе огласена на извънреден брифинг в събота от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, шефът на ОД на МВР в Пловдив ст.ком. Атанас Илков и от наблюдаващия прокурор Георги Гешев. Информацията предаде Монитор.

Незаконните производства се намирали в бивши заводи и цехове в градовете: Тутракан, Горна Оряховица и последните две били в Дупница, едната от които била в бивш военен склад. Подготвяно било откриването и на втора фабрика в Горна Оряховица, в съседство със съществуващата. Всички цехове били със затъмнени с Кнауф прозорци. Били оборудвани и със собствени генератори за ток. Машините за производство на цигари били супер модерни. Един от цеховете бил „обзаведен” и с датчици за движение ,които можели да засекат дрон от 250 метра. Със сигурност в създаването на 4-те фабрики били вложени милиони.

За работниците имало спални помещения с по 12 бани и тоалетни и с по две легла. Били им направени стаи за почивка с фитнес и тенис на маса. Имали и столови със специално назначени готвачи. Работната ръка се набирала от хора в затруднено положение. В една от фабриките имало и чужденци. Те били транспортирани от домовете си до фабриките в пълна секретност, като задължително условие било да оставят телефоните си вкъщи. Работели по 15 дни в месеца без да излизат от цеховете. Получавали по 1500 лева на месец. За да си вземат парите, водели стриктни записки какви количества цигари на денонощие са произвели. На всеки 2-3 дни продукцията им се изнасяла от фабриката.

По време на разследването станала ясна и голяма база в пазарджишкото село Калугерово, оборудвана с машини за рязане на тютюн. Част от тютюна, използван за производството на цигарите, четирите фабрики закупували оттам. Сред арестуваните и обвинените от прокуратурата е и собственик на печатница от Варна, който е правел кутиите за цигарите без бандерол.

До акцията, резултат от която били 4-те нелегални фабрики за цигари, се стигнало, след като разследващите от Пловдив погнали двама местни мъже. Те демонстрирали висок стандарт на живот и карали луксозни коли, а в същото време нямали никакви официални доходи. Същите тези двама били разследвани преди около 2 години, но тогава изтекла информация и пловдивчаните се покрили.

Разработката за пране на пари срещу тях била възобновена в началото на тази година, като били използвани и специални разузнавателни средства. Така схемата с 4-те фабрики се разплела.