Събуждате се, апартаментът ви е обърнат с краката нагоре, изпразнени са дори шкафчетата до леглото ви, а вие сте спали непробудно и нищо не сте усетили! Изглежда почти невероятно, но подобни преживявания споделят някои от жертвите на кражби у нас.

Последният случай е на Емона Карагьозова, съседката на тв водещата Мира Добрева. Комплексът, в който те живеят, бе "посетен" от ловки крадци през нощта и двете се оказаха потърпевши от посегателствата им докато спят.

Емона разказа, че когато се събудила, шкафчетата до главата й били пребъркани, а тя не е усетила нищо.

Полицаи признават, че макар и малко, у нас има случаи на обири, при които стопаните биват упоени с райски газ. На сутринта – към шока от гледката на обрания апартамент се прибавят и оплакванията от адско главоболие.

Според МВР обаче крадците предпочитали стария метод на наблюдението – оглеждали набелязания имот и го атакували, когато са сигурни, че стопаните му ги няма.

В същото време жертви на обири в столичните кв. "Люлин" и "Лозенец" обясниха пред "24 часа", че при огледи в домовете им полицаи са им разказали за схемата с упояване на обитателите на дома. За нея от години се говори от уста на уста и в социалните мрежи.

"Имали сме 3-4 случая, при които жертви на обири изразяват съмнения, че са били упоени, но не открихме улики, които да подкрепят думите им", разказа полицайка от столичното 6-о РУ.

И от 4-о РУ признават, че са били сезирани с подобни предположения, но доказателства отново не са открити. Началник на друго полицейско управление обаче признава пред вестника, че в работата си се е натъкнал на поне 5 случая, в които може да се предполага, че стопаните на дома са били упоени.

"С жена ми легнахме да спим и оставихме балконската врата на спалнята ни отворена. Сутринта се събудихме с главоболие, а нощните шкафчета бяха на земята. Крадците са претърсвали до главите ни, а не сме ги усетили Затова смятаме, че са ни упоили", разказа пред "24 часа" жертва на обир в столичния кв. "Княжево".

Лекари пък са категорични, че обирите с райски газ са градски легенди. "Нека мислим логично - това вещество не се продава свободно. Откъде престъпниците ще си го набавят? Подобни истории звучат като приказки от "1001 нощи", каза известен столичен медик.