Жестоко убийство на 69-годишен инвалид шокира Тополовград. За часове криминалистите от Хасково успяха да разкрият и задържат убиеца, който вече е в ареста за 72 часа, съобщава Монитор.

В петък сутринта майстори отишли да завършат инвалидна рампа и да си получат парите от Коста К. Мъжът живеел сам в къща, но имал близки и роднини в Тополовград.

Строителите се учудили са, че трудноподвижният мъж още не е станал и влезли в дома му. Открили трупа му в леглото и се обадили в полицията.

Дошлите на място криминалисти разбрали, че мъжът е починал от задушаване.

„Изградени бяха две основни версии – отмъщение или грабеж“, каза шефът на ОД на МВР в Хасково старши комисар Ангел Цанков. В хода на разследването станало ясно, че 39-годишен съсед на жертвата е контактувал последно с убития мъж. Така полицаите арестували комшията Христо. С.В. на 39 години.

„Задържаният категорично отричаше да има нещо общо с убийството, но няколко експертизи доказаха, че точно той е извършителят“, допълни Цанков. След това и заподозреният признал, че е извършил престъплението.

Две вечери преди убийството Христо бил в дома на инвалида. Видял недостроената рампа и му поискал пари на заем. Домакинът отказал, защото парите били приготвени за плащане на майсторите.

След две вечери Христо отново дошъл в дома на бай Коста. Този път бил пиян и ставал все по-агресивен. Двамата се скарали и си разменили обидни думи.

„Не те ли е срам, здрав и прав мъж си, а не работиш и живееш на гърба на вашите? Отиди да си намериш работа вместо само да искаш пари, които не връщаш, безделник такъв!“, казал домакина на своя гост.

Христо побеснял и се нахвърлил върху инвалида. Осъзнал се, чак когато по-възрастният човек вече бил мъртъв. Убиецът изпаднал в паника и излязъл навън. После се върнал, взел парите от нощното шкафче и се прибрал в дома си.

„Убийството е извършено поради смесени подбуди – отмъщение за нанесена обида и грабеж. В дома на заподозрения са открити част от липсващите пари, както и други доказателства“, допълни Ангел Цанков.

Според наши източници Христо е удушил жертвата си с перде, което изтръгнал от прозореца в стаята. Омотал го около врата на жертвата и дърпал двете страни, докато инвалидът издъхне. По непотвърдена информация освен парите, пердето също е било открито скрито в къщата на съседа.

Окръжната прокуратура в Ямбол е повдигнала обвинение срещу Христо С.В. по член 115 от НКИ за умишлено убийство. Ако се докаже вината заподозреният може да получи наказание от 10 до 20 години затвор. Съседът на убития остава в ареста до 72 часа с прокурорска заповед. Очаква се във вторник да му бъде поискан от съда постоянен арест.