Любомир Йончев - бащата на 11-годишната Никол, днес е посетил блок 108 в ж.к. „Меден рудник”, в който дъщеря му беше зверски убита. Това разказаха съседи пред екип на БургасИНФО, който днес отново беше на мястото на зверското убийство, което буквално разтърси морския град, предизвика бурна обеществена реакция и постави много въпросителни.

Съкрушеният родител се прибрал от Лондон в Бургас за погребението, което се състоя вчера. Пред жители на вход Б той споделил, че имал мобилно приложение, с което постоянно виждал движението на Никол, включително и последните й стъпки до блок 108 в ж.к. „Меден рудник”.

Любомир и дъщеря му Никол, снимка: фейсбук

„Много му е мъчно, разбираме го като родител. Случилото се е голяма трагедия. Момиченцето от третия етаж, което е намерило тялото е много уплашено, все още не може да излезе от шока”, споделиха съседи. Четири дни след убийството, следите от жестокото престъпление все още личат.

„Повечето хора ги е страх да влизат в асансьора, включително жена ми и дъщеря ми, затова се качват пеша по стълбите. В кабината се усеща тежка миризма, виждат се и засъхналите вече плиски кръв по спирачката на асансьора, както и на стената между 5-тия и 6-тия етаж”, заяви възрастен съсед пред наш репортер, който е станал свидетел на огледа на криминалистите. По негови думи в нощта на убийството момиченце от третия етаж се прибирало вкъщи, повикално асансьора, а когато отварило вратата - попаднало на ужасяващата гледка. Когато полицията дошла, съседите които са били вътре в сградата, не могли да излязат, а тези, които са били навън – не били пускани да влязат. В градинката пред входа часове чакали дори майки с колички.

„Имаше много кръв. Ударът във врата е бил само един, но от налягането е имало много пръски. Първоначално не можеше да се разбере къде е раната и дали не е ударена по главата. Детето изглеждаше по-голямо и криминалистите мислеха, че е между 16-20 годишна”, каза още мъжът.

Вчера десетки деца отрупаха белия ковчег на Никол с цветя и я изпратиха в последния й път. Само на няколкостотин метра се намира и домът на задържания за убийството – 15-годишният Иван. Бавноравиващото момче беше отведено от полицията в 4 часа сутринта в понеделник, а в момента е в следствения арест в Бургаския затвор. Никой, който го познава обаче, не може да повярва, че той е убиецът.

„Звучи невероятно да е той. Спокойно и мило дете е. Често идва в магазина, винаги отговаря с прости изречения, не може да води дълъг разговор. Дано се докаже, че не е той”, казаха майка и дъщеря от близкия магазин. Сигнал за намереното тяло на Никол бе получен в полицията в 17:29ч. в неделя. Час, в който майките с колички и останалите съседи вече са навън. Дали Иван е минал покрай няколко блока, оплискан с кръвта на Никол от глава до пети без да бие на очи, остава загадка. На този етап разследващите все още не разкриват подробности - открити ли са негови дрехи, изацапани с кръв. Повечето съседи казват, че не са видели нищо съмнително в поведението на Иван. Същевременно майката на момчето – Донка, смени адвоката. Досега той беше защитаван от служебния защитник Камен Кънев. От днес вече той се представлява от друг адвокат, който обаче още не се е запознал с детайли от случая. „Ще искам мярката му за неотклонение да бъде променена от задържане под стража в домашен арест“, каза защитникът пред БургасИНФО.