Бандити крадат пари и вещи от колите с нов трик - заглушават централното заключване на автомобилите. Така колата ни остава отключена, въпреки че сме направили всичко, за да я заключим.

Новата мода в опразването на автомобилите става на паркингите пред големите вериги магазини или пред училища и детски градини. Там човек слиза набързо и оставя в автомобила чанта, компютър или друга примамлива за крадците вещ.

Когато излизат от колата, шофьорите я заключват с дистанционно и точно тук влиза нововъведението в кражбите. Бандитите са наблизо и заглушават дистанционното така, че колата реално остава отключена.
Дистанцията е около 10-15 метра от автомобила, обясниха още от МВР и допълниха, че заглушаващите устройства се продавали законно в интернет.

"Заключих колата си, влязох да пазарувам и после се прибрах. Когато стигнах вкъщи, видях, че компютърът ми, който беше в багажника, го няма. Изненадах се, защото автомобилът не беше разбит", разказва потърпевш пред “Нова телевизия“.

"Зачестяват тези случаи в големите търговски вериги. Случаите се делят на два вида – първо - човек, който е следен, след като е изтеглил пари от банковата си сметка и второ - на случаен принцип чрез претърсване на автомобила”, коментира Здравко Дерелиев от Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана.

Обикновено човекът, който извършва кражбата, стои на неголямо разстояние от автомобила или паркинга, където са набелязани мишените, заглушава сигнала посредством устройство, наречено тапа, или дистанционно.

Натискането става преди водачът да е натиснал неговия бутон, за да се дублира честота на заключването му.

Дистанцията е около 10-15 метра от автомобила, обясниха още от МВР и допълниха, че заглушаващите устройства се продавали законно в интернет.