Криминалистична лаборатория, оборудвана със съвременни технологии за разкриване и на най-заплетените случаи на мястото на престъплението. Това вече няма да е само филмов сюжет, а реалност в Бургас. Следствената служба в региона вече разполага със супер модерна мобилна станция, с чиято помощ тежките престъпления ще се разследват по западен модел. С техниката ще работят 27 следователи. Всички те вече са преминали през специална подготовка.

На местопрестъпленията ще бъде позициониран чисто нов „Фолксваген“, оборудван с електроника за хиляди левове. Част от окомплектовката на мобилната станция са: компютър, принтер, полеви осветителни тела, защитни костюми, фотоапарати и друга криминалистична техника, съвсем като в познатите американски сериали.

При необходимост за топченгетата в Бургас може да бъде предоставен и дрон. Летателната машина обаче ще бъде командирована от София, тъй като е една за всички шест станции в страната.

„Надяваме се на по-бързо и по-качествено разследване по дела с висока обществена опасност – корупционни престъпления, тежки престъпления срещу личността, като убийства и не на последно място така наречените бежански дела. Станцията позволява работата на цял екип от следователи. До сега не сме имали подобно оборудване. Разпъвахме само рулетки на местопрестъпленията, имахме калцуни и ръкавици. Сега ще можем да обезпечим периметъра, да го осветим, да работим нормално“, обяви шефът на Окръжна следствена служба – Бургас, Таньо Гайдаров.