Условна присъда от 1 година лишаване от свобода с три години изпитателен срок наложи Бургаският окръжен съд на ловца- Илия Грудов, подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост. Той бе признат за виновен, затова че на 19.12.2015 г., в ловностопански район на гр. Малко Търново, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – ловуване, при групов лов на дива свиня, в нарушение на чл. 65, т. 15 от ЗЛОД (Закон за лова и опазване на дивеча) – при ловуването, е ползвал сачми с диаметър над 6 мм., а именно 10 мм., при разрешена употреба на боеприпаси тип „куршум“ и на чл. 8, т. 1 от „Указания за безопасно боравене с огнестрелно оръжие за ловни цели, приети от Ус на НЛРС – СЛРБ, на 21.11.2014 г.“ , като е стрелял по неясно видима цел, е причинил по непредпазливост смъртта на Златко Тончев. Тончев е бивш шеф на пътното управление в Малко Търново. След деянието подсъдимият е направил всичко, зависещо от него за спасяването на пострадалия.

Съдът призна подсъдимия за невиновен по обвинение за нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Магистратите обаче лишиха Илия от правото да ловува за срок от една година.

Илия Г. бе осъден още да заплати на съпругата на пострадалия обезщетение в размер на 60 хил. лева и на трите му дъщери – обезщетения в размер на 50 хил. лева на всяка.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.