Уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др., бе осъществена от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. В хода на полицейските действия, продължили близо едно денонощие, бе задържан 60 годишния Д.Д. от с. Съединение, общ. Сунгурларе, от чийто дом в специално пригоден тайник бяха намерени и иззети 666 монети и други артефакти (пръстени, печати, пломби, медальони и др).


Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. За извършване на незаконната си дейност 60 годишния мъж използвал метал-детектори (т.нар. „рамки”) и друга техника. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.


Полицейските служители разполагали с данни, че въпросните артефакти ще са обект на трафик зад граница (най-вероятно в Германия), поради което инициирали светкавична операция по предотвратяване трафикирането на културно-исторически ценности. Същите предстои да бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас.


Д.Д. обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.