Два акта са съставени от експерти на РИОСВ-Бургас на едно и също лице за лов на диви пойни птици, в рамките на една седмица. Нарушителят е заловен по сигнал на полицейски служители. По данни на екоинспекцията бургазлията ловял пойни птици с мрежа в ж.к. “Меден рудник”.

Уловени са 5 птици - 4 екземпляра щиглец и едно обикновено конопарче. За примамка са използвани други пойни птици в кафез и една мъртва птица. В единия случай са щиглец и елшова скатия, а при повторното нарушение примамките са от вида Щиглец.

Птиците са от разред Врабчоподобни и са включени в Приложение 3 от Закона за биологичното разнообразие като защитени на територията на цялата страна. За подобно нарушение се предвижда глоба от 100 до 5 000 лева на физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева.

На основание чл. 39, ал. 2, т.1 и т.4 от Закона за биологичното разнообразие, живите птици са освободени в подходящ район, а трупа на мъртвия щиглец е оставен на мястото, където е намерен. Мрежите и кафезите, използвани при извършването на нарушението са иззети от РИОСВ - Бургас.