Проверка за участие в убийство върви срещу семейството на скандалния кмет Ценко Чоков, разкриха шокирани жители на Галиче, цитирани от в. "България Днес". Информацията за течащо разследване бе потвърдена и от прокуратурата във Враца. Оттам уточниха, че засега то се води срещу неизвестен извършител и няма повдигнати обвинения."Всички сме наясно, че семейството на Ценко Чоков е замесено", коментираха изплашени хора от селото. Основания за това им дава фактът, че един от мъртъвците е работил като пастир за Чокови.

Хората в Галиче разбират за шокиращото разследване през септември. Една сутрин в началото на месеца селото за пореден път е окупирано от десетки ченгетата. Униформените се концентрират в местността Турското гробище. Присъствали на операцията разказват, че полицаите търсели трупове. Поводът за акцията е издирването на тайно погребано лице. В крайна сметка след часове копане е открит трупът на възрастен човек. Впоследствие се изяснява, че това е тялото на 60-годишен пастир, който е работил във фермата на Чоков. Мъжът не е от Галиче и затова местните хора не забелязват изчезването му. За липсата му през април алармира дъщеря му с жалба до полицията. Тя твърди, че е разбрала, че баща й е умрял, но никой не я информирал от какво и къде е погребан, нито й дал смъртен акт. По време на разследването подозренията й, че е станало нещо нередно, се потвърждават. Оказва се, че пастирът е погребан не в официалното гробище, а в изоставената местност край селото. Кой точно е закопал трупа, все още остава неясно.

"По случая има висящо производство за изясняване на причините за смъртта. То се води срещу неизвестен извършител", коментира говорителката на Окръжна прокуратура – Враца, Камелия Трифонова. Смъртта е настъпила през януари. Трифонова потвърди и че е назначена съдебномедицинска експертиза, която все още не е изготвена. Чрез нея трябва да стане ясно дали възрастният мъж е починал от естествена смърт, или е убит, както подозират хората в Галиче. Междувременно тялото е било върнато обратно в земята - този път в регламентираното гробище на селото, както му е редът.

Хората в селото разкриват, че има и втора мистериозна смърт, свързана с кмета Чоков. По думите им отново става дума за работник, който също изчезнал безследно. Малко след като го хванала липсата, се разнесла мълва, че е отровен. За него информацията е, че е починал през април, но никой не знае къде е заровен. До момента по случая няма подаден сигнал и съответно няма разследване. При ексхумацията през септември на първия труп втори не е намерен, затова и подозренията за второ убийство за момента не се потвърждават.

Докато тече разследването за мъртвия пастир, Ценко Чоков остава в килията с обвинения за участие в организирана група за рекет, изнудвания и побои. Дори в ареста той продължава да изпълнява длъжността си на кмет. Чоков бе избран за шеф на Комисията по земераздаване през септември. Веднага след като става председател, той започва активна дейност от ареста. Обявени за продан са общински земи на Галиче, от които селото се издържа чрез аренда. По думите на жителите вече са продадени над 30 парчета земя от 5 до 50 дка за смешни пари на частни собственици.