Нова измама за източване на кредитни и дебитни карти е хит сред бандитите, съобщават антимафиоти. Вместо на самия банкомат, престъпниците слагат скимера на устройствата на вратите на специалните помещения за банкомати, които се отваря с прокарване на картата през тях.

Тенденцията се забелязва в последните няколко месеца и вече има случаи на десетки ужилени. Хитрото при измамата е, че самите банки могат много трудно да разберат къде става засечката. Причината е, че когато направят проверка, че 10 души с източени карти са теглили пари от един и същи банкомат, той се оказва чист. Това е и една от основните причини за новия трик, пише “24 часа“.

В много офиси на банки машините не са монтирани отвън на стената, а са вътре във фоайето. Когато финансовите институции са затворени, вратите се отварят с приплъзване на магнитната лента на банковата карта.

Именно в нея се съдържат всички данни за сметката на човек и точно там бандитите поставят скимера си, който копира данните. За да са по-сигурни, апашите не слагат камерите, с които записват пинкода на човек на самия банкомат, а отгоре, например на тавана. Така дори миниатюрната камера не се засича при проверка.

Най-техничните пък са намерили още по-иновативно решение. Криминалисти са засекли 2 случая на бандит, хакнал снимащото устройство в самия банкомат. Това обаче не е честа практика, тъй като изисква много високи познания в сферата на програмирането.

Друг от номерата, създадени от българи, е ПОС терминал менте. С него човек уж плаща за напитки в бара например, но тъй като не е свързан с банка, уредът не дърпа пари. Вместо това обаче скимира данните на картата.

Така банката не може да засече къде е станало копирането, защото при машинацията не е извършена трансакция. След като вече данните са копирани, а пинът заснет, на бандитите им трябват не повече от 30 минути, за да прехвърлят данните на друга пластика и да изтеглят парите ви в Бразилия например.

Малцина дръзват да дърпат от банкомати у нас, тъй като банките биха ги засекли. Все пак, ако изтеглят до 400 лв. или колкото е лимитът на картата ви, това се води лична финансова отговорност и няма да видите парите си обратно.

Измамници са се ориентирали и към скиминг на безконтактни карти. При тях човек може да плати до 25 лв. само с приближаването на картата си, без да въвежда пинкод. Това става с радиовълни, обикновено настроени на доста къси честоти.
Действа на следния принцип – пластиката е снабдена с RFID технология – идентификация на радиовълни. ПОС терминалът изпраща радиовълна, която се приема от антената на картата, индикира се чипът, дава му заряд, а той връща сигнал с номера на картата. По този начин се извършват плащанията.