Рецидивист е арестуван за изнасилването на 13-годишното момиче от дом за настаняване в столичния квартал „Люлин”. Изродът е осъждан 14 пъти за извършени кражби и грабежи.


Йордан Георгиев е задържан до 72 часа с постановление от днес на прокурор при Софийската градска прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че едно от трите деца, избягали от социалния дом, вероятно е било изнасилено. Заподозреният е задържан вчера следобед.

13-годишното момиче и още две деца от дома в „Люлин” решили да избягат и през почивните дни да отидат на гости при позната на едно от тях. Тъй като нямали пари, решили да заложат мобилния телефон на изнасиленото момиче. Поради тази причина децата отишли на Лъвов мост, където 13-годишното момиче се запознало с Йордан Георгиев.

След обещание, че ще я заведе до заложна къща, момичето тръгнало с него. Двамата отишли до кв. „Враждебна”, където Георгиев й нанесъл няколко удара, заплашил я с нож, а след това я изнасилил. После я завел във фургон в същия столичен квартал, където тя останала през нощта. Там момичето отново било изнасилено от Йордан Георгиев.

На следващата сутрин Георгиев завел детето отново на „Лъвов мост” и я пуснал да си ходи.
От прокуратурата казват, че разследването по случая продължава. В Дома за настаняване на деца в „Люлин” се извършва проверка от няколко институции. Проверката е започнала тази сутрин. Проверява се документацията. Работещите в дома твърдят, че нямат повече информация за инцидента.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че явно пострадалото момиче не се е адаптирало, тъй като живеело в Центъра от семеен тип от две седмици. Кметицата веднага е разпоредила проверка на всички обстоятелства в дома и персонала. Тя не е сигурна, че става въпрос за пропуски, при положение, че децата са били заведени и оставени в училище.