Затворник от Белене, пуснат за операция на дископатия, беше заловен да превозва 11 нелегални мигранти край Царево. Мъжът е задържан след преследване от три патрула на жандармерията.

Задържаният е 54-годишният Росен Цолов от Русе. Той е осъден на 6 години лишаване от свобода, в условията на рецидив. Изтърпява присъдата си в затвора в Белене, но през юни тази година е освободен, за да лекува дископатията си. Първоначално с прокурорско постановление изпълнението на наказанието му е прекъснато с месец, а на 18 август, отново с разпореждане на магистрати, е освободен за още 30 дни.

На 24 август, когато според медицинските документи трябвало да му бъде извършена операция в болница в Русе, Цолов, заедно с двама съучастници натоварил от граничната зона в джип "Тойота Рав" девет мъже, една жена и дете от Ирак, до един влезли нелегално в страната ни от Турция.

Затворникът е засечен на пътя от екип на жандармерията. Цолов не се подчинил на разпореждането да спре, натиснал газта, но е задържан след специализирана операция. Прокуратурата вече му е повдигнала обвинение за трафик на хора.

Само от началото на август до момента в съда в Царево са образувани 65 бързи производства за канадлжийство. Всички те са приключили с незабавни присъди. Магистратите по морето отчитат свръхнатовареност и настояват за подкрепления.