Във Великобритания петима членове на организирана банда, всички българи, бяха осъдени за най-големия случай на измама със социални помощи, както се изрази Кралската прокуратура, цитирана от британски медии.

Бандата, която се състои от три жени и двама мъже, е извършила хиляди измами за получаване на социални помощи за период от четири години и половина.

Съдът в лондонския квартал Ууд Грийн научи от Министерството на труда и пенсиите, че бандата е откраднала 53,9 милиона паунда, като е използвала "сложна комбинация от легитимни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на помощи и обезщетения", информира БНР. И петимата се признаха за виновни. Те се признаха за виновни и по обвинения за пране на пари.

Сред подправените документи са фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Измамите са направени между октомври 2016 г. и май 2021 г.

Прокурорът Бен Рийд каза, че случаят е "най-мащабното наказателно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс".

Става дума за измами в промишлен мащаб, изтъкна Рийд.

Присъдата срещу петимата трябва да бъде произнесена на 28 май. Би Би Си посочва техните имена като Али, Николова, Стоянов, Тодорова и Панева, като Али уточнява, че той е избягал в България, когато е бил пуснат под гаранция след ареста, но е бил екстрадиран обратно във Великобритания.