Държавата създава нов координационен механизъм, с който ще се опита да се опълчи на организираната престъпност и разпространението на наркотиците. Идеята на това ново звено е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. Поводът за тази мярка е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Новият вид дрога е по-опасен, защото се смесва с фентанил.
"Фентанилът се използва за медицински цели, най-вече за упойки. Той е медицинско средство, което е полезно, но въпросът е да не се злоупотребява с него. Негови аналози са забранени като наркотични вещества. Това, което преди два дни излезе, все още не е установено точно какво е. Вероятно е някакъв аналог на фентанила, колегите от Варна не са информирали какво е веществото", коментира ръководителят на Национален фокусен център за наркотици и наркомании към Националния център за обществено здраве и анализи Александър Панайотов в студиото на "България сутрин."

По негови думи фентанилът е от 50 до 100 пъти по-силен, отколкото морфина и хероина, а някои негови аналози са дори още по-силни. "Синтетичен е и по-евтин, как се пренася и как е попаднал в България, все още не е ясно. Китай и Индия са производители, например. При нашия случай най-вероятно става въпрос за смесване с хероин, а дилърите го смесват с други вещества, възможно е да се с фентанил. Предполагаме, не е доказано още", каза Панайотов.


Той изнесе данни, че през последните години за 1 грам хероин цената е между 30-50 лева, а за качествен - около 80-100 лева. "Ако смесването е с фентанил, е много опасно. Вероятно има във Варна фентанил, трябва внимателно да видим. Информацията е противоречива и трябва да изчакаме, за да видим точно какво се случва", допълни Пайотов.

По негови думи новите психоактивни вещества, които са под наблюдение в Европа, са 950, а на световно ниво над 1100. "Синтетичните са около 75-80. Наркотиците не са това, което бяха, не са традиционните. В Европа 40-50 нови вещества излизат всяка година", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR началникът на отдел "Наркотрафик" към Агенция "Митници" Стефан Бакалов заяви, че новият координационен механизъм, който трябва да се бори срещу наркотрафика, е изключителна временна мярка.

"Годишно от свръхдоза са починали около 800 000 души само заради свръхдоза от фентанил в САЩ. Тази опасност със сигурност е голямо предизвикателство за нас. Последните една-две години имаме задържания на фентанил, за разлика от предишните години, тъй като този тип наркотично вещество не се употребяваше скоро в България. Живеем в силно глобализиран свят и не е възможно такива проблеми да бъдат локализирани на една географска ширина", коментира Бакалов.