Средно по два милиона евро на седмица „претопявали“ в златни кюлчета в Милано през последните десетина години наркотрафикантите от половин Европа.

„Алхимиците“ и „куриерите“ били италианци, турци, гърци, германци и иранци. Обикновено пачките били събирани в Италия и заподноевропейските страни с най-голям алъш-вериш на дрога и докарвани в италианската финансова и индустриална столица, скрити в специално оборудвани „тайници“ на безлични автомобили. След като многото пари ставали злато, кюлчетата били пренясяни с малки самолети в Швейцария и депозирани в трезорите на сигурни банки. Но само за малко или по-точно за колкото време е необходимо от съображения за сигурност, като след това поемали обикновено по суша към Германия. Но най-вече към Турция, където собствениците на пачките си ги прибирали по-лесно обратно, „претопени“ в скъпия благороден метал.

Далаверата за стотици милиони евро обаче бе прекъсната в края на миналата седмица, когато при съвместна операция на италианската и швейцарската полиция бяха задържани десетима души от бандата, специализирана в „претопяването“ на пачки в кюлчета. Първи по дирите на обвинените в пране на пари с утежняващи вината обстоятелства далавераджии тръгват през 2018 г. магистратите от Флоренция. Те засекли разговор между тарторите на местни банди крадци, които умували как да ограбят намиращ се в центъра на Милано офис с голям всекидевен приток на пари в него. Флорентинските прокурори прехвърлят веднага разкритата от тях разработка на колегите си от административния център на областта Ломбардия. Те пък скоро установяват, че набелязаният за изтарашване от крадците офис се намира в самия център на Милано, на броени метри от прочутия оперен театър „Ла Скала“ и в него се шири специализираната в производството на ценни метали компания „Оромния“ на 41-годишния турчин Мустафа Чагдаш Кълъч.

Започва денонощно наблюдение, което дава основание на съдийката от предварителното следствие в Милано Анна Калаби да твърди сега, че именно турчинът е получавал парите, събрани от местни и чуждестранни куриери и после ги превръщал в кюлчета. Като според магистратката освен наркотрафиканти, до услугите на закопчания Кълъч прибягвали и умели италиански взломаджии, като например арестуваният 60-годишен Г.М, които му носели за „претопяване“ бижута, домашна посуда от ценни метали, златен пясък и др. Кодираният сигнал между куриерите и собственика на „Оромния“ за носена поредна пратка пачки и за превръщането им в кюлчета, пък била размяната в чата на снимка на банкнота от 5 евро с точен сериен номер.

Магистратите в Милано твърдят, че закопчаният Мустафа Кълъч сам се бил издал, след като преди няколко месеца се бил накарал по телефона на куриер. Турчинът бил крайно недоволен от факта, че за три поредни пратки с укрити в малки куфарчета 15-16 кг златни кюлчета куриерът бил използвал в рамките на три дни все едно и също малко летище - това в крайния квартал на Милано - Бресо. То е специализирано за полети на учебни самолети и за вдигане във въздуха на безпилотни летателни средства, като обикновено там полицейският контрол е много слаб.

След като магистратите установяват самоличността на нахокания куриер, ченгетата го проследяват, докато подготвя следващата си „екскурзия“ до Швейцария само с един куфар. В който при обиск на аеродрума Бресо полицаите откриват точно 16 кг кюлчета, след което започва бързото разплитане на изтъканата от Кълъч международна мрежа за пране на пари.