Печатница за фалшива валута е разбита в Слънчев бряг, потвърдиха пред dnews криминалисти. Акцията е на "Сигресървис" и е под надзора на Специализираната прокуратура, уточниха от полицията.

Базата била разположена в хотел „Кантилена“ в туристическия комплекс. Припомняме, че на същото място през октомви 2018 полицията отново разкри печатница за банкноти-менте. Фалшивите долари и евра били печатани в подземния гараж на хотела. Машините тогава са били иззети, а в момента печатарите работили с нова техника. „Хората професионално се занимават с това, имат изключително престъпно изградени навици.Групата е изготвяла фалшиви документи, долари и евра“, каза и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

„Много конфиденциално и бързо се работи по случая. Работихме на територията на няколко областни града. Специализираната прокуратура привлече 6 лица, 4 от които за участие в Организирана престъпна и за вторични престъпления, 2 само за вторични престъпления. Предстои да бъдат привлечени и други лица“, обяви тя.

Групата действала много препазливо. Структурата имала точно изразена йерархия-печатари, посредници при продежбата на ментетата, а лидерът не се виждал с никой от крайните купувачи, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Фалшифицирани са лични документи, шофьорски книжки, удостоверения за МПС. „Фалшивите пари, които са задържани по време на операцията, са 360 000 долара и около 410 000 евро. Но парите, които те са генерирали в процеса на работа, са доста повече. Ние работим по тази престъпна група от началото на 2020 г.“, каза Янев.